Doamne, Doamne!… doamnă Pippidi!

Doamne Doamne 1

Prezența în stradă a zeci de mii de români, cu precădere evanghelici, pentru a protesta împotriva răpirii de către statul norvegian a celor cinci copii ai familiei Bodnariu, strârnește pe zic ce trece, noi reacții din partea politicienilor și formatorilor de opinie.

În primul rând, un anonim pentru presa și politicianul român, segmentul evanghelic a produs un șoc imens. O prezență extraordinară, organizare ireproșabilă, pancarte profesionale (‘’într-o engleză impecabilă’’, cum se exprima doamna Pippidi), mesaje coerente și de înaltă ținută, comporament creștin și civilizat. Contrastul între aceste demonstrații și manifestațiile ciobanilor sau ale altor grupări în spațiul public din România, nu putea fi mai mare. De aici și reacțiile unor politologi, ziariști sau politicieni, care încearcă explicații la acest fenomen.

Știu că pentru un politolog ca doamna Alina Mugiu-Pippidi, este nevoie de o explicație rațională a fenomenului, pe care nu-l poate pătrunde. Cu siguranță, trebuie să fie forțe obscure și ostile țării, la rădăcina acdestor manifestări. Cine altul decât Putin, ar putea orchestra un asemenea lanț de proteste?

Deși nu cred că stimata doamnă va citi rândurile mele (spunea că nu se uită nici la televizor, cum să navigheze ea pe blogul unui nimeni din Arizona!), încerc să-i ofer totuși, o mică explicație a fenomenului și s-o coving că rușii n-au nimic cu ceea ce se petrece.

1. Cineva spunea că leadership (conducere) înseamnă arta de ai dezamăgi pe subalterni în doze absorbabile. Când doza nu mai poate fi absorbită se naște revolta, revoluția, răscoala etc. Ceea ce făcut statul norvegian, prin răpirea celor cinci copii ai unor oameni, educați, civilizați, buni creștini, a fost picătura care a umplut paharul, a fost doza prea mare a dezamăgirii pe care ne-a administrat-o în numele bunăstării copiilor. Cei care ne-am revoltat suntem părinți și facem parte dintr-o familie creștină (concept complet stăin, se pare de dumneavoastră). Suntem crescuți și educați în ale dragostei de semni, în spirtul de sacrificiu pentru binele altora, în a simți cu cel oropsit și în suferință. Ne-au scos în stradă repulsia și revolta față de un sistem străin valorilor în care credem. Ne-a scos în stradă compasiunea față de acestă familie și altele care trăiesc asemenea drame. Puțină compasiune pentru acestă familie atât de greu încercată, nu v-ar strica nici dumneavoastră.

2.  Valul emigrației, de dinaintea căderii comunismului, și cel de după, a produs în sânul evanghelicilor români, un fenomen de care mulți politicieni din România nu sunt conștienți. Românii evanghelici au format biserici peste tot unde au emigrat. Pentru un credincios evanghelic (penticostal, baptist, creștin după evanghelie, adventist, ostaș, etc) biserica nu este o clădire la care el merge odată sau de două ori pe an, de sărbători. Biserica este parte integrantă a vieții lui. O frecventează duminică de duminică, și chiar și în timpul săptămânii. Aici primește educație creștină, el și familia lui, aici își satisface nevoiel sociale prin participarea la activitățile comunității locale. Dacă vreți, biserica este o mică Românie spirituală care trăiește din relația ei cu Christos Domnul. Cele mai mari și reprezentative clădiri românești din țările lumii sunt aceste biserici evanghelice românești. Cel mai mare eveniment românesc din afara granițelor României este Convenția anuală a Bisericilor Penticostale Românești din Statele Unite și Canada.

Știu că e prea puțin spus despre biserica evaghelică din diaspora. Un studiu mai profund în domeniu ar produce un adevărat șoc necunoscătorilor.

Ei bine, doamnă Pippidi, acești creștini evanghelici români din lume, cred la fel despre lume și viață, despre familie și creșterea copiilor. Cred că odraslele lor sunt darul lui Dumnezeu și că nimeni altul decât părinții nu le vrea binele și nu-i poate educa mai bine. Lor li se întoarce stomacul pe dos la gândul că statul vrea să fie proprietarul copiilor lor, așa cum este clară direcția politicii europene anti-familie, cu exemplul grăitor al Norvegiei.

3.  Creștinii evanghelici români pot face ceva ce nicio țară din lume n-o poate face. Statele Unite nu poate scoate în stradă mii de oameni la Viena, Londra, Dublin, Roma, Melbourne, Madrid, etc. Pentru simplu motiv că nu-i are, iar dacă îi are nu-i poate motiva.

Valul protestelor împotriva Barnevarnet, în sprijinul familiior de români cărora li sa-u răpit copiii, este abia la început. Dacă această mafie de răpit copii nu returnează copii luați de la părinți, veți vedea protest de amploare în mai toate orașele din Statele Unite unde sunt mii de români. Și nu doar proteste ci organizarea boicotului produselor norvegiene pe piețele lumii.

Probabil ca va trebui să mergem din nou la București, și de data aceasta nu cu miile ci cu sutele de mii. Doar penticostalii din România sunt la 500.000. Nu cred că este o problemă de a aduna 100.000 de credincioși la București. Printre alte revendicări, poate că ar trebuie cerută demisia unor politicieni ca dumneavoastră, care lipsiți de compasiune față de cei din neamul căruia îi aparțineți, vă coalizați cu agresorul învinuind victima.

Cred că mișcarea evanghelică din România va juca de aici încolo un rol mult mai mare la stabilirea direcției morale pe care se va înscrie țara noastră, vis-à-vis de integrarea ei în Europa.

4.  Abureala prin care încercați să asociați marile manifestații cu influența rușilor, e mai mult decât caraghioasă. Majoritatea din cei aflați aici în America, am evadat din regimul comunist. Nici azi asocierea rușilor cu comunismul și suferințele pe care le-am îndurat, nu ne-a dispărut din minte. Nu cred că veți găsi nici măcar o simplă simpatie față de Rusia și politica ei la creștinii evanghelici.

Probabil că Putin e mai bun politician decât alții și știe să joace pe eroul care protejează creștinismul de invazia homosexualilor, de politica de destrămare a familiei, de totalitarismul intolerant al ateismului umanist european, de multiculturalismul care a deschis poțile Europei pentru lumea musulmană. Dacă aceste opinii coincid cu cele ale mișcării evanghelice, asta nu înseamnă în niciun fel colaborarea sau asocierea cu politica rusească.

Doamne, Doamne! Doamnă Pippidi, mă așteptam la ceva mai mult de la dumneavoastră.

 

21 de gânduri despre „Doamne, Doamne!… doamnă Pippidi!

  1. http://www.juridice.ro/423948/scrisoare-deschisa-adresata-guvernului-norvegiei.html
    Aceasta scrisoare trebuie neaparat tradusa si data ambasadei Norvegiei din mai multe tari. Altfel „cainii latra ursul merge…”. Ei nu se sinchisesc de manifestatii si le e greu sa faca ceva caci prin aceasta ar recunoaste ca au gresit, ca au facut abuz si asta nu vor. Asa ca trebuie trimise mesaje clare, scrise, la care sa se ceara raspuns si insistat. Dumnezeu sa ne ajute! Ce se intampla acum e doar inceputul luptei. Ce urmeaza impotriva crestinismului, cum vom fi considerati fundamentalisti si periculosi si scosi in afara legii nu e departe sa se intample.

  2. Un articol al lui Alina Mugiu-Pippidi in care ataca miscarea evanghelica in jurul cazului familiei Bodnariu din Norvegia a generat multa reactie din partea sustinatorilor acestei miscari autentic crestine si pro-familie si pe buna dreptate. Vreau sa adaug si eu cateva cuvinte tot de aparare al acestei miscari atat de sincere, nobile si de scrisa in analele istoriei romanesti.

    Fie ca Dumnezeu sa rezolve cat mai curand reintregirea lui Marius si Ruth Bodnariu cu cei 5 copii scumpi ai lor. Cat despre Pippidi intr-adevar nu prea e nevoie sa ne pierdem timpul cu scrisele ei, atata ca nu cred ca e bine sa trecem cu vederea fara sa intelegem de ce si de unde i-a traznit sa scrie ceea ce a scris.

    In articolul ei ea se foloseste de o tactica cu care ar trebui sa ne familiarizam cu totii daca nu o cunoastem deja. Se numeste (pe engleza) “Pressure from Above, Pressure from Below”. Ca sa o explic in cuvintele mele, tactica merge cam in felul urmator: Esti pus intr-o menghina si strans din ambele parti. Mai intii este latura, sa-i zicem, cea respectabila, care te impinge spre un oarecare rezultat dorit cu toate ca ai unele retineri sau esti nesigur. Din cealalta parte te impinge latura celor mai putin respectabili. Acestia se opun rezultatului dorit de cei din opozitia lor. Cu toate ca te identifici in o oarecare masura cu unele din lozincile lor totusi hotaresti sa nu fi de partea lor datorita faptului ca nu vrei sa te asociezi cu imaginea acestora, cum am zis, mai putin respectabila. Astfel se face ca ajungi fain frumos sa optezi cu rezultatul dorit de latura “respectabila”. Doar n-o sa fi prost sa mergi cu cei “nerespectabili”. Ceea ce nu-ti dai seama este ca ambele parti sunt controlate de unul si acelasi actor. Ti s-au oferit doua optiuni aparent opuse. Binele si raul. Republicanii si democratii. PNL si PSD (cu toate ca nu prea cunosc politica romana actuala). Este vorba de un “staged boxing match”. Pressure from above sunt cei respectabili, cei din Establishment, cu cravata, bine civilizati, se pretind ei. In contextul pe care Pippidi il zugraveste, acestia sunt cei pro-Occident, pro-Uniunea Europeana, NATO. Presiunea pe care ei o exercita asupra Romaniei este spre o mai dezvoltata integrare in colectivul European. Pressure from below sunt de obicei cei revolutionari, cei de pe strada, cei contra sistemului, contra Establishment-ului, nu neaparat cei mai civilizati, mai sparg chiar si geamurile din cand in cand sau isi anexeaza o Crimeie fara protocol prea inalt. In contextul lui Pippidi acestia sunt rusii, Putin, anti-Occidentalii, anti-UE si NATO.

    Scupul acestei tactici, Pressure from Above, Pressure from Below, este de a “reactiona” o populatie in a adopta un oarecare rezultat dorit. Trebuie sa se creeze aceasta scena cu un conflict aparent pentru ca populatiei sa i se sugereze calea incotro trebuie sa mearga. Asa ca pe acest fond sa revenim la Pippidi.

    Pippidi stie foarte bine ca Putin sau agentii lui nu au avut nimic de a face cu protestele impotriva Barnevernetului si de sustinere a familiei Bodnariu. Ea pur si simplu inventeaza acest lucru pentru ca are nevoie de elementul (pressure from below) anti-occidental cu scopul de a aplica franele trenului care prinde viteza zi de zi, trenul care este miscarea evanghelica, miscarea crestina de amploare anti-Bernevernet. Ceea ce majoritatea dintre noi vedem ca doar o miscare anti-Bernevernet, anti-Norvegia post crestina, pro-Bodnariu, pro-familie traditionala, pro-valori crestine, morale, traditionale, ea, Pippidi, le vede si citeste printre randuri ca fiind inceputurile unei miscari impotriva acestei integrare accelerata a Romaniei in Uniunea Europeana, o miscare impotriva regionalizarii economice si politice a Europei, in final a globalizarii sub tutela Natiunilor Unite intr-o noua ordine mondiala. De ce sa nu vada acest lucru? Cand noi echivalam valorile Norvegiei cu valorile Europene de aceeasi natura, si pe buna dreptate, oare nu ii sugeram lui Pippidi si sefilor ei ca daca nu se schimba lucrurile viz-a-viz cazul Bodnariu-Barnevernet, romanii isi vor scutura praful de pe piciore si vor spune adio beneficiilor si bunastarii de o vreme a occidentului European si se vor reintoarce in Romania fie bine fie rau, tot mai bine acasa, respectiv sa renunte la Uniunea Europeana. Norvegia este deja pe lista neagra, nu cred ca mai merge cineva cu copii sau sa aiba copii in Norvegia din Romania pentru urmatorii 50 de ani in urma mediatizarii din ultimele 2 luni. Si probabil la fel cu Suedia si alte tari asemanatoare pe care Pippidi le lauda si le da ca exemplu de urmat. Cine ar mai vrea sa riste sa-si piarda copiii? Romanii au plecat catre occident in cautare de lucru cinstit, au vazut cat de “bine” merg lucrurile in tarile europene, economia duduia din plin. Dar acum prin acest caz si altele asemanatoare cat si alte schimbari ce au loc in general in Occident, multi realizeaza ca nu toate sunt asa de bine cum au crezut, si ca nu se merita sa renunti la principiile crestine pentru niste bunuri trecatoare. In alte cuvinte acesti romani isi dau seama ca toata faza a fost o momeala, o inselaciune, o momeala frumoasa la inceput dar cu un sfarsit oribil, un sfarsit mai rau dacat comunismul de altadata, secretul conspiratorilor a fost demascat pentru ei si s-au saturat. Cazul Bodnariu a pus capacul.

    Pippidi a sesizat asadar foarte bine ce a sesizat atunci cand a vizionat fiecare video de la protestele din ultimile saptamani si a analizat fiecare cuvant al fiecarui pastor sau preot care a vorbit. Nu are nimic de a face cu Putin, ci ea pur si simplu vrea prin articolul ei sa reactioneze miscarea evanghelica sa nu renunte la Europa ei, mai bine zis Turnul Babel in reconstruire. Aceasi tactica este folosita de catre aceasi agenti ca Pippidi in scopul de a reactiona Ucraina si Moldova sa se directioneze spre Uniunea Europeana. Daca noi credem ca miscarea evanghelica din Romania ar trebui sa joace de aici incolo un rol mult mai mare la stabilirea directiei morale pe care se va inscrie Romania viz-a-viz de integrarea ei in Europa, intelegand prin asta integrarea in sanul UE, cred ca e un lucru cu totul gresit. Chiar credem ca putem reforma Turnul Babel? Vrem oare sa refacem Turnul Babel?

    Barnevernetul este un cancer al Norvegiei. Cancerul nu poate fi reformat, nici nu se poate “pocai”. La fel nici Barnevernetul nu se poate pocai. Ori Barnevernetul si Norvegia sunt tocmai avangarda Uniunii Europene si a Natiunilor Unite. Ele sunt modelul de urmat. Dupa cum Barnevernetul este cladit pe o temelie anti-crestina, la fel este si cu UE, ONU si UNICEF s.a.m.d.

    In final revenind la capcana pe care Pippidi a intentionat sa ne-o aseze, totusi care este solutia atunci cand avem de a face cu Pressure from Above, Pressure from Below? Solutia este sa nu ne lasam dusi nici de unii nici de altii in directiile lor. Iata un exemplu de data asta in zona Pacificului. Astazi s-a semnat in Noua Zeelanda, Trans Pacific Partnership urmand ca sa fie supus votului in Congresul American si celelalte tari. Establishment-ul Republican si Democrat (Pressure from Above) vrea ca sa fie aprobat. Progresistii de gen Bernie Sanders (Pressure from Below) militeaza ca sa fie infrant. Noi care iubim independenta si suveranitatea Statelor Unite nu vom fi dusi de nas de cei din Establishment si vom opune TPP cand va fi supus votului. Si asta fara sa dam apa la moara lui Bernie Sanders sau Progresistilor. La fel imi doresc ca Romania (unita cu Moldova) sa fie geloasa pentru independenta ei atat fata de influenta Uniunii Europene cat si de Rusia, sau orice alta influenta de peste hotare.

  3. A RELIGIOUS STEALTH IN THE NORWAY CONSTITUTION, ARTICLE 2:

    „All inhabitants of the Realm shall have the right to free exercise of their religion. The Evangelical-Lutheran religion shall remain the official religion of the State. The inhabitants professing it are bound to bring up their children in the same.”

    Let’s do a little „acrobatic” exercise with the „order” sequence of the text, and discover the contradictions:

    (1) Notice, that „Lutheran” religion shall remain the „official religion of the State.”
    (2) Notice, that „all inhabitants…shall have the right to free exercise of their religion.”
    (3) Notice, that Lutherans ARE BOUND to bring up their children in the Lutheran religion.

    The Contradiction and Discrimination Under Pretenses:

    The Lutherans ARE BOUND to bring up their children in their own religion because it is „the OFFICIAL RELIGION OF THE STATE”. This officially-sponsored INDOCTRINATION AND RADICALIZATION BY CONSTITUTIONAL MANDATE is permitted as a matter of State policy–which CONTROLS–but the Bodnarius’ are DENIED „to bring up their children” in their own religion by Norway state through its instrumentality which „invents” and „doctors” their deplorable allegations against the Bodnarius by ambushing their little children into a sever interrogation „under duress”. Remember these two little legal words „under duress”.

    No doubt, these demoniac-inspired practices of Barnevernet are aimed at the parents, as well! To be sure, all of the damning papers that Bodnarius signed for the odious Barnevernet–and to the Bodnarius’ family’s detriment–are „under duress”. Don’t let this fact escape from view! That’s how stealthy and vague is the Norway Constitution…when discussing religion!

    And the criminal „official oppression” visited upon the Bodnarius is not curbed by the highest levers of official power of the State which presumably safeguards „all inhabitants”–except the two innocent parents of the 5 ambushed children whose traumatizing grief and pain continues!

    Shame, Shame, Shame on you Norway! Your despicable actions against Bodnarius family condemn you! You are writing your own sentence before the whole world!
    Shame on you! Your image is soiled before the civilized and reasonable people of the world!

  4. Nimeni nu încercă să confiște mișcarea. Nu vă temeți. Trebuie recunoscut că manifestanțiilor penticostali și baptiști li s-au alăturat și alții din celelate culte creștine. Organizarea demonstrațiilor a fost mereu munca pastorilor penticostali și baptiști. Nu încerc să monopolizez acest demers, ci doar să păstrez adevărul. Adevărul nu trebuie să supere și nici să separe. Inițiativa și organizarea acestor manisfestații aparține pastorului Bodnariu (fratele lui Marius) care lucrează împreună cu pastorul Ionescu din Chicago.

  5. Alina Mungiu este o femeie fara bun-simt, fara copii, fara omenie. N-ar trebui sa mai fie primita pe posturi tv pentru ca face mult rau prin opiniile ei. Este si profund anti-crestina. Este o vanduta, ea a primit bani de la norvegieni si de aceea loveste in familia Bodnariu. Eu sunt ortodoxa ca marea majoritate a romanilor, dar sustin familia Bodnariu indiferent de confesiunea ei si nu m-ar fi impresionat mai putin acest caz nici daca erau budisti sau musulmani. Statul norvegian face o mare marsavie si nedreptate ca rapeste copiii din familiile emigrantilor fara niste motive intemeiate. Eu si prietenii mei suntem alaturi de aceasta familie necajita. Speram sa-si redobandeasca copilasii si apoi sa plece din acea tara ”civilizata” care iti ia tot ce ai mai drag si sa vina acasa in patria lor, unde ii asteptam cu drag.

  6. Da, aveti dreptate domnule Dogaru. Ma tem ca orice incercare de confiscare a acestei miscari va face ca forta ei sa slabeasca. De aceea, autorul acestui articol, altminteri bun, ar trebui sa corecteze aceste, nejustificate de aceasta data, intepaturi.

  7. Da, aveti dreptate domnule Dogaru. Orice incercare de a ,,confisca” aceasta miscare va slabi din puterea pe care acum o are. De aceea autorul acestui articol, de altminteri bun, ar trebui sa inteleaga ca aceste intepaturi fac mai mult rau si sa le corecteze

  8. Da, aveti dreptate. Orice ,,confiscare” poate face ca aceasta miscare sa slabeasca si chiar sa inceapa sa se destrame. De aceea presupun ca ar fi bine ca autorul acestui articol, de altminteri bun, sa corecteze aceasta neintelegere.

  9. VERY GOOD PRESENTATION BY THE ROMANIAN VETERAN MINISTER, PETRU LASCAU. HE IS AN EMINENT DEFENDER OF HUMAN RIGHTS, AND SPEAKS AUTHORITATIVELY AND MATTER OF FACTLY ON THIS SUBJECT! Congratulations, Peter, and our hat to you, for reminding the new Romanian generations that we the „baby boomers” were in bondage in a communist totalitarian regime…and lots of us have been condemned to the odious and reprehensible „forced labor camps” operating in secret all over the USSR and its satellite nations–such as Romania. Yes, I was forced there for 18 months, and I saw and experienced the grave violations of human rights, even on my own young body of 19-20 years old. The scars and wounds are still visible!!!

  10. I wish that everyone in the Romanian communities pay close attention to Rev. Ionescu’s presentation of actions in the next weeks ahead. Taking in consideration the magnitude and international impact the actions of protest may generate against Norway state itself, it is so important to be in close solidarity with the Romanian victims emotionally traumatized–as Rev. Ionescu also indicated in his prez.
    And lastly, but not least, when you write your „complaint” or a „petition for relief”–please use the text provided by Rev. Ionescu’s Office, or if not provided, go to a Christian lawyer in your Romanian community to draft it for you. Complaints and Petitions must be professionally and effectively written, and presented to any superior and diplomatic authority. Do not discount or ignore these highly consequential aspects.

  11. Vă aşteptaţi la mai mult? Mă tem atunci că nu-i cunoaşteţi gândirea doamnei Mungiu-Pippidi. Este calibrată cam aşa: tolerant=bun, intolerant=rău, dar… intolerant cu creştinii=bun; diversitate=bună, uniformitate=rea, dar… diversitate de opinii faţă de homosexualitate=rea. Iar în acest caz: critici ceva, orice, un aspect al societăţii occidentale, atunci e clar, eşti cu Putin, eşti antioccidental, antidemocratic şamd. Vorbele ei nu reprezintă altceva decât propagandă, manipulare. Propaganda ultimilor ani, care încearcă omogenizarea tipologiilor de gândire în spaţiul euro-atlantic, „omul nou”, oaia perfectă, docilă şi uşor de manipulat. Visul majorităţii claselor conducătoare, de la începutul lumii.
    Şi, din păcate, mai sunt destule voci în spaţiul public, care practică o astfel de manipulare neruşinată ca dumneaei.

  12. De la Bucuresti privind lucrurile nu asi zice ca cei care au iesit sunt cu precadere evanghelici. Orice „confiscare” ale acestor proteste de catre un grup confesional ar putea fi o mare gresala mai bine ii lasam doar crestini. Subiectul este doamna Pipidi care vedea jocuri politice complexe si cand romanii erau ( crestinesc si firesc) impotriva bombardari Belgradului de catre NATO. Atunci, puteti cauta si pe net, ea a trimis o lunga scrisoare autoritatilor americane in care, tot asa, denunta o mare manipulare.
    Inca un aspect il supun atentiei dvs, acest articol ar fi fost excelent fara mica intepatula ca alti nu merg la biserica decat de doua ori pe an sau sugestia ca doar romanii evanghelici construiesc biserici. Mai de graba romanii oriunde merg isi fac biserici indeferent de rit. Aceste apreciere imi aminteste de singura vizita pe care am facut-o intr-o o biserica evanghelica cand acesta comunitate a avut o campanie pt citirea bibliei. Inauntru un pastor dintr-un sat unde comnuitatea tocmai isi deschisese o noua biserica. El povestea cum ei au primit pamant pt ridicarea constructiei lor, intre biserica ortodoxa si biserica catolica din sat. Si ei se cam simt ca Domnul intre cei doi talhari. Ma rog … Religia este un lucru sensibil pt fiecare si ar fi rextrem de indicat a se evita asemenea aprecieri care ar putea distruge solidaritatea ce a aparut in acest caz.

Lasă un comentariu